Z PRĄDEM CZY POD PRĄD? – KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI

krem z pieczonej paprykiW tym roku Majka z ogromnym zapałem ruszyła do szkoły. A że druga klasa to już nie przelewki, postanowiła wyjątkowo się przyłożyć. Pani wychowawczyni też ma wielkie plany w stosunku do Majkowej klasy, z czego bardzo się cieszę, bo dzieciństwo dzieciństwem, ale kiedyś w końcu trzeba porządnie zacząć się uczyć. Od kilku tygodni maglujemy więc z dziewczęciem na zmianę ortografię i zadania z treścią. Ta pierwsza jest mi szczególnie bliska ze względu na wykształcenie, zamiłowanie do językoznawstwa i uprawiany zawód.

– Majuś, jak się pisze „morze” jako zbiornik wodny? – pytam Majkę z zaskoczenia.

– Przez „rz” – odpowiada dziewczę moje wyraźnie z siebie zadowolone.

– Świetnie! Super zapamiętałaś! A teraz, uwaga, drugie pytanie: „morze” pisze się przez „rz”, bo na co się wymienia?

– Wymienia się… – Widać, że Majka intensywnie myśli. – Wymienia się na… wodę!

Tośmy sobie pogadały! Z dalszej nauki nic nie wyszło, bo prawie zakrztusiłam się ze śmiechu i ojciec musiał mnie reanimować. Nie tracę jednak zapału i wierzę, że dziewczę moje będzie jeszcze kiedyś mistrzem ortografii – w końcu jest nieodrodną córką swojej nie do końca normalnej matki 😉

Po reanimacji i chwilowym zarzuceniu ortografii postanowiłyśmy się zrelaksować – a czyż jest coś lepszego niż wspólne kucharzenie? Ponieważ dni są coraz chłodniejsze, a nam coraz częściej zachciewa się zup, wypróbowałyśmy przepis na pyszny i bardzo rozgrzewający krem z pieczonej papryki – idealny na ponure jesienne dni.

Jak przygotować rozgrzewający krem z pieczonej papryki?

krem z pieczonej paprykiPotrzebne Wam będą:

  • 10-12 czerwonych papryk
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 selera
  • ew. serek śniadaniowy o smaku śmietankowym
  • sól, pieprz, tymianek
  • do ozdoby: 1 duża marchewka

Każdą paprykę przekrajamy na pół i dokładnie usuwamy gniazda nasienne. Następnie połówki papryki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min w temp. 190 st., aż skórka zacznie lekko czernieć.

krem z pieczonej papryki

Gdy papryka się piecze, gotujemy bulion: z marchewki, pietruszki, ½ cebuli oraz selera. Doprawiamy go solą, pieprzem lub naturalną wegetą. Drugą połówkę cebuli szatkujemy, a następnie przesmażany z przeciśniętym czosnkiem na odrobinie oleju.

krem z pieczonej papryki

Upieczoną paprykę najpierw studzimy, a potem ściągamy z niej skórkę. Kroimy w kostkę i wrzucamy do większego garnka. Do papryki dorzucamy przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz wlewamy 1,5-2 szklanki ugotowanego bulionu. Całość gotujemy jeszcze na małym ogniu ok. 30 min; doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

Przestudzoną zupę blendujemy na gładki krem. Możemy dodać do niej również 2-3 łyżki serka śmietankowego.

krem z pieczonej papryki

krem z pieczonej paprykiA teraz czas na dekorację naszej zupy: dużą marchewkę obieramy i kroimy w grube plasterki. Z każdego plasterka wycinamy coś na kształt gwiazdki czy kwiatuszka.

krem z pieczonej papryki

Pyszny krem z pieczonej papryki świetnie smakuje sam, ale Majka chętnie go pałaszuje np. z chrupiącymi grzankami.

krem z pieczonej papryki

Załoga, do łyżek!

________________________________________________________________________________________

Majka w oparach to nietypowy blog kulinarny.
Mówimy STOP nudzie w kuchni i poza nią.
Majka w dowcipny sposób uczy, jak z dziecinnie prostych przepisów wyczarować coś oryginalnego,
co zaskoczy zarówno największego niejadka, jak i wielkiego smakosza.
Śniadanie, obiad, kolacja już nigdy nie będą takie same.
Każdy może gotować. To dziecinnie proste. Ty też to potrafisz!
__________________________________________________________________________________________

„Z prądem czy pod prąd ? – krem z pieczonej papryki” to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad.

Poznaj także inne rozgrzewające zupy od Majki w oparach: „Pan Brokuł na żaglach”„Na dyniowych falach”.

NA DYNIOWYCH FALACH – ROZGRZEWAJĄCA ZUPA

PAN BROKUŁ NA ŻAGLACH

 Z PRĄDEM CZY POD PRĄD? – KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *