SŁODKA GĄSIENICA – BABECZKI NA SPODZIE OWSIANYM

Babeczki na spodzie owsianymMajka to prawdziwy włóczęga restauracyjny. Gdyby tylko mogła, codziennie lądowałaby w jakiejś knajpie i delektowałaby się pysznym jedzeniem. My z ojcem, nie powiem, też lubimy się w ten sposób powłóczyć, mamy jednak podejrzenia, że nasze portfele ową włóczęgę lubią trochę mniej.

– Jak było na wczorajszym obiedzie? – pyta nas babcia Grażynka w poniedziałek po południu. – Smakowało wam?

– Jedzenie pyszne, naprawdę, szacun dla kucharza – odpowiadam babci i na samą myśl o makaronie gryczanym z tuńczykiem aż mi cieknie ślinka. – Tylko niestety, ich ceny to lekka przesada.

– No i porcje strasznie małe – wtóruje mi ojciec. – Ja na przykład tak średnio się najadłem, deserem musiałem dopychać!

– Oj, babciu, nie słuchaj ich – wtrąca się nagle Majka. – Ta knajpa jest super! Pan kelner przyniósł mi obrazek z Disneya do pokolorowania, a na końcu dostałam jeszcze lizaka i dwa balony. No a jedzenie to w już w ogóle, prawdziwa delektacja!

Skoro Majka tak mówi, to nie ma co się sprzeczać. Koniec końców wypad do owej knajpy uznaliśmy za bardzo udany, bo jedzenie – mimo wysokich cen i rzeczywiście niewielkich porcji – było naprawdę smaczne. No i ta Majkowa delektacja 🙂 . Podobną przeżyliśmy, gdy po raz pierwszy spróbowaliśmy babeczek, które dziś Wam prezentujemy. Skromnie napiszę – niebo w gębie! Jesteście gotowi?

Babeczki na spodzie owsianymPotrzebne Wam będą:

  • 12 łyżek płatków owsianych, najlepiej ekspresowych
  • pół kostki dobrego masła
  • 250 g serka mascarpone
  • mały kubeczek śmietanki 30%
  • ok. 200 g mrożonej mieszanki owocowej (owoce leśne)
  • cukier puder – w zdrowszej wersji ksylitol (wg uznania)
  • do ozdoby: wiórki kokosowe, mandarynka, banan, jabłko, żurawina

Płatki owsiane blendujemy na drobno – my wrzuciłyśmy je do naszego niezawodnego siekacza na sznurek. Uwaga! Do babeczek najlepiej użyć płatków ekspresowych. Jeśli jednak kupicie zwykłe, namoczcie je wcześniej we wrzątku, żeby zmiękły – w przeciwnym razie będą w deserze za twarde.

Spód babeczek można też zrobić z rozdrobnionych herbatników, krakersów lub orzechów.

Jak przygotować pyszne babeczki?

Babeczki na spodzie owsianym

Rozdrobnione płatki wsypujemy do miski i wlewamy do nich roztopione masło. Dokładnie mieszamy. Płatkami wykładamy spód foremek do muffinów.

Babeczki na spodzie owsianymBabeczki na spodzie owsianym

Płatki warto dokładnie ugnieść łyżką, wtedy spód babeczek będzie bardziej zwarty i nie będzie się później rozsypywał.

Babeczki na spodzie owsianym

W misce ubijamy śmietankę. Do już ubitej dodajemy serek mascarpone i cukier puder (lub ksylitol) wg uznania. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę wykładamy na płatki owsiane.

Babeczki na spodzie owsianymBabeczki na spodzie owsianymBabeczki na spodzie owsianym

Foremki wkładamy na 10 min do zamrażalnika, żeby spód i masa lekko stężały.

Babeczki na spodzie owsianym

W tym czasie przygotowujemy owocową polewę. Mrożone owoce podsmażamy na patelni, aż zrobi się z nich gęsta owocowa masa. Koniecznie dodajcie do nich cukru pudru (lub ksylitolu), bo niestety mrożone owoce zazwyczaj są dosyć kwaśne. Nie przesadzajcie jednak ze słodkością, zwłaszcza jeśli cukru nie żałowaliście przy robieniu serowej masy.

Gotową, ostudzoną masę owocową wlewamy na wierzch babeczek. Foremki z babeczkami wkładamy na 2-3 godz. do lodówki.

Gdy babeczki już odpowiednio stężeją, wyciągamy je z foremek i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Babeczki na spodzie owsianym

Wykorzystując owoce i żurawinę, układamy z babeczek słodką gąsienicę.

Babeczki na owsianym spodzie

Słodkiego pałaszowania!

PS Za inspirację dziękujemy naszej nieocenionej Ani Kosmali.

________________________________________________________________________________________

Majka w oparach to nietypowy blog kulinarny.
Mówimy STOP nudzie w kuchni i poza nią.
Majka w dowcipny sposób uczy, jak z dziecinnie prostych przepisów wyczarować coś oryginalnego,
co zaskoczy zarówno największego niejadka, jak i wielkiego smakosza.
Śniadanie, obiad, kolacja już nigdy nie będą takie same.
Każdy może gotować. To dziecinnie proste. Ty też to potrafisz!
__________________________________________________________________________________________

„Słodka gąsienica – babeczki na spodzie owsianym” to jeden z wielu przepisów dla dzieci od Majki w oparach.

Poznaj także inne przepisy na proste desery dla najmłodszych i nie tylko:
„Czekoladowe kulki na dobry dzień – szybki deser”„Czy Ty chia… – zdrowy deser z mango”„W kotle czarownicy – pieczone jabłka z kruszonką”„Niezłe babeczki – deser z ciasteczek oreo”„Chrupiące domino – batoniki musli”„Idzie kominiarz po drabinie – ciasteczka brownie”„Jeże atakują”„On zimny, ona gorąca”„Domowe lody dla ochłody”„Czekoladowa fantazja”„Smakowity zwierzyniec”„Daktylowe regaty”.

CZEKOLADOWE KULKI NA DOBRY DZIEŃ – SZYBKI DESER

CZY TY CHIA… – ZDROWY DESER Z MANGO

W KOTLE CZAROWNICY – PIECZONE JABŁKA Z KRUSZONKĄ

 

 SŁODKA GĄSIENICA – BABECZKI NA SPODZIE OWSIANYM

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *