BAKŁAŻANOWE ROLADKI Z NIESPODZIANKĄ

roladki z niespodziankąJako matka z wykształceniem polonistycznym staram się, żeby Majka miała jako takie pojęcie o języku ojczystym. Tłukę jej więc do głowy, że mówi się „włączać”, a nie „włanczać”, „wziąć”, a nie „wziąść”, „z rzędu”, a nie „pod rząd” itp., itd. Dziewczę na szczęście specjalnie się nie buntuje i chętnie przyswaja językowe niuanse. Ostatnio na tapecie mamy związki frazeologiczne, które dla dzieciorków są wyjątkowo trudne, bo nie tłumaczy się ich dosłownie.

– Mamo, co to znaczy, że ktoś jest grubą rybą? – pyta mnie pewnego wieczoru Majka.

– Gruba ryba to ktoś bardzo ważny, np. szef, biznesmen, jakiś wpływowy polityk.

– Aha! – potakuje dziewczę i już widzę, że w głowie ma milion myśli na minutę. – To ty, mamo, jesteś dla mnie taką grubą rybą.

– Naprawdę? – Z dumy aż się czerwienię.

– No tak, bo jesteś dla mnie ważna. I jesteś też trochę gruba.

Dziękuję, przepraszam, do widzenia! To ja już te związki frazeologiczne mam w tyle. No, ale tak to jest, jak człowiek chce się przed dzieckiem powymądrzać.

Skoro językowe mądrości chwilowo odstawiamy na bok, czas na coś, co połechta nasze kubki smakowe. Bakłażanowe roladki z niespodzianką to przekąska tak smakowita, że nie pogardzi nimi nawet gruba ryba. Przepis dostałam od koleżanki, z którą kiedyś pracowałam – Joasi K. – która jest specjalistką w przyrządzaniu różnych orientalnych pyszności.

Danie wegetariańskie: bakłażanowe roladki z niespodzianką – prosty przepis.

Potrzebne Wam będą:

  • 1 większy bakłażan
  • oliwa z oliwek
  • ok. 250 g sera ricotta
  • po garści orzechów włoskich i ziemnych
  • kolendra (albo natka pietruszki)
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • do ozdoby: szczypiorek, marchewka

Bakłażana kroimy w plastry i oprószamy solą – dzięki temu straci goryczkę. Po 10 min każdy plaster płuczemy pod bieżącą zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, układamy na blaszce do pieczenia, polewamy odrobiną oliwy i pieczemy w 180 st., aż bakłażan zmięknie.

Bakłażanowe roladki z niespodziankąBakłażanowe roladki z niespodzianką

Gdy bakłażan się piecze, siekamy na drobno orzechy włoskie i ziemne – my jak zwykle użyłyśmy naszego niezawodnego urządzenia siekającego.

Bakłażanowe roladki z niespodzianką

Kolendrę (albo natkę pietruszki) siekamy na drobno.

Bakłażanowe roladki z niespodzianką

Do miseczki wrzucamy ser ricotta, kolendrę, uprażone orzechy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Bakłażanowe roladki z niespodziankąBakłażanowe roladki z niespodzianką

Wystudzone plastry bakłażana smarujemy ricottowym farszem i ciasno zwijamy w roladkę.

Bakłażanowe roladki z niespodzianką

Każdą roladkę przewiązujemy szczypiorkiem, za który wtykamy słupek marchewki.

Bakłażanowe roladki z niespodzianką

Niespodzianka gotowa. Smacznego!

________________________________________________________________________________________

Majka w oparach to nietypowy blog kulinarny.
Mówimy STOP nudzie w kuchni i poza nią.
Majka w dowcipny sposób uczy, jak z dziecinnie prostych przepisów wyczarować coś oryginalnego,
co zaskoczy zarówno największego niejadka, jak i wielkiego smakosza.
Śniadanie, obiad, kolacja już nigdy nie będą takie same.
Każdy może gotować. To dziecinnie proste. Ty też to potrafisz!
__________________________________________________________________________________________

„Bakłażanowe roladki z niespodzianką” to jeden z wielu przepisów wegetariańskich dla dzieci od Majki w oparach.

Poznaj także inne przepisy na proste przekąski dla najmłodszych i nie tylko:
„Nadziane żuczki – przekąska na raz”, „No bo ty się boisz myszy – jajka z farszem”, „Nadziewane biedroneczki – pomidorowa przystawka”, „Kwiaty cukinii – elegancka przystawka”.

 BAKŁAŻANOWE ROLADKI Z NIESPODZIANKĄ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *