NADZIEWANE BIEDRONECZKI – POMIDOROWA PRZYSTAWKA

Nadziewane biedroneczki. Pomidorowa przystawka.Tak to już jest, że każde młode pokolenie ma swój hermetyczny język, który dla starszych ciałem i duchem niekoniecznie jest zrozumiały. Gdyby ktoś w Majki szkole powiedział np.: „motyla noga!”, „niech to piorun trzaśnie!” czy choćby „narciarz” (w sensie „na razie”), zostałby pewnie wyśmiany, bo przecież z takim językiem nie jest się ani cool, ani tym bardziej trendy. Tę językową przepaść widać najbardziej, gdy starsze pokolenie spotyka się z młodszym i nagle okazuje się, że jedna strona w ogóle nie wie, o co tej drugiej chodzi.

– Babciu, zrobimy sobie selfie? – pyta Majka prababcię Helenkę i w te pędy zaczyna ustawiać w telefonie ojca funkcję aparatu.

– Co sobie zrobimy? – Prababcia robi zdziwioną minę i mrużąc oczy, zagląda w telefon.

– Selfie, takie zdjęcie, które się samemu robi.

– Aha! W moich czasach to się fotografia po prostu nazywało.

– Oj, babciu – denerwuje się Majka. – Teraz to się selfie nazywa. To co? Robimy?

– To róbmy – zgadza się prababcia i szeroko uśmiecha się do telefonu.

– Super! – cieszy się Majka. – Fajny z ciebie ziom!

Mina prababci bezcenna! Długo nie mogła się nadziwić, co też ta nasza Majka wyprawia i jak to możliwe, że dzieci teraz używają takich słów, że nijak zrozumieć nie można, o co im chodzi. Tak to już niestety bywa: czasy się zmieniają, to i język się zmienia.

Na szczęście na gruncie kulinarnym i starsze, i młodsze pokolenie może się bez problemu dogadać – wystarczy, że przygotowane danie będzie po prostu smaczne. Tak jak nasze biedroneczki – marzenie o długo wyczekiwanej i upragnionej przez nas wiośnie.

Biedroneczki to prosty przepis na niebanalną przystawkę dla całej rodziny.

Nadziewane biedroneczki. Pomidorowa przystawka.

 

Potrzebne Wam będą:

  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 garście czarnych oliwek
  • ser feta
  • krzaczek bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Pomidorki myjemy dokładnie, osuszamy i przekrajamy na pół. Z każdej połówki odcinamy końcówkę – tam, gdzie zaczyna się szypułka.

Nadziewane biedroneczki. Pomidorowa przystawka.Nadziewane biedroneczki. Pomidorowa przystawka.

 

Z każdej połówki pomidora usuwamy szypułkę z ziarenkami, tak żeby powstały pomidorkowe miseczki.

Nadziewane biedroneczki. Pomidorowa przystawka.Nadziewane biedroneczki. Pomidorowa przystawka.

Oliwki i ser feta kroimy na kawałki, z krzaczka bazylii odrywamy listki i myjemy je. Wszystko wrzucamy do urządzenia siekającego lub do blendera.

Nadziewane biedroneczki. Pomidorowa przystawka.Nadziewane biedroneczki. Pomidorowa przystawka.Nadziewane biedroneczki. Pomidorowa przystawka.

Zmielony farsz przekładamy do miski, dolewamy łyżkę oliwy z oliwek i mieszamy. Możemy jeszcze doprawić go do smaku, pamiętajcie jednak, że ser feta jest bardzo słony, więc z solą raczej nie szalejcie.

Nadziewane biedroneczki. Pomidorowa przystawka.

Gdy farsz już jest gotowy, możemy zacząć nadziewanie pomidorków.

Nadziewane biedroneczki. Pomidorowa przystawka.

A oto nasze biedroneczki. Kropki i główki zrobiłyśmy z czarnych oliwek.

Nadziewane biedroneczki. Pomidorowa przystawka.

Biedroneczko, leć do nieba, wiosnę przynieś nam!

______________________________________________________________________________________________________________

Majka w oparach to nietypowy blog kulinarny.
Mówimy STOP nudzie w kuchni i poza nią.
Majka w dowcipny sposób uczy, jak z dziecinnie prostych przepisów wyczarować coś oryginalnego,
co zaskoczy zarówno największego niejadka, jak i wielkiego smakosza.
Śniadanie, obiad, kolacja już nigdy nie będą takie same.
Każdy może gotować. To dziecinnie proste. Ty też to potrafisz!
__________________________________________________________________________________________

„Nadziewane biedroneczki – pomidorowa przystawka” to jeden z wielu przepisów dla dzieci od Majki w oparach.

Poznaj także inne przepisy na zwariowane przekąski dla najmłodszych i nie tylko:
„Oczy czornyje, czyli pierogi ruskie inaczej”, „Kwiaty cukinii – elegancka przystawka”, „Ziemniaki na Kanarach – przekąska z Lanzarote”, „Las w czasie sushi”, „Nadziane żuczki – przekąska na raz”, „Ślimaki rozrabiaki”, „Upiorna rodzina z Berlina”.

OCZY CZORNYJE, CZYLI PIEROGI RUSKIE INACZEJ

KWIATY CUKINII – ELEGANCKA PRZYSTAWKA

ZIEMNIAKI NA KANARACH – PRZEKĄSKA Z LANZAROTE

UPIORNA RODZINA Z BERLINA

 NADZIEWANE BIEDRONECZKI – POMIDOROWA PRZYSTAWKA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *