NADZIANE ŻUCZKI – PRZEKĄSKA NA RAZ

wstep_nadziane zuczkiPrzez prawie 7 lat Majkowego życia nieraz mieliśmy z ojcem okazję przekonać się, że dziewczę nasze potrafi kombinować, że ho, ho. Zwłaszcza jeśli czegoś bardzo chce. Potrafi wtedy tak odwrócić kota ogonem, że wychodzi na to, że spełniając niektóre jej zachcianki, właściwie spełniamy też swoje. I choć po każdym takim „występie” obiecujemy sobie, że nigdy więcej, za każdym razem jak dzieci dajemy się nabrać.

– Nie wiecie przypadkiem, gdzie są moje klapki? – krzyczy z hotelowej łazienki Majka.

– Pewnie tam, gdzie je rzuciłaś – jednym chórem odpowiadamy z ojcem.

– A nie moglibyście ich poszukać? Proooszę.

– A nie mogłabyś tego zrobić sama?

I tu, jak zwykle, zapada tajemnicza cisza, oznaczająca tylko jedno: dziecię nasze właśnie włączyło opcję „kombinuj” i zastanawia się, jak by tu wykiwać starych.

– Oczywiście, że mogłabym – odzywa się nagle, a my czekamy w napięciu, co tym razem wykombinuje. – A smakowały wam wczoraj te naleśniki, które kucharz z hotelu zrobił mi na śniadanie?

– Pytanie! Przepyszne były! – znów odpowiadamy zgodnie.

– Podobno dzisiaj też mi je zrobi, tak mówiła kelnerka. Kto pierwszy znajdzie moje klapki, ten dostanie gryza.

Jak szaleńcy rzucamy się na klapki, które leżą tuż przed naszym nosem, bo uwierzcie – dla TYCH naleśników warto złamać wszystkie zasady. Ojciec pierwszy chwyta klapki, zanosi więc je Majce do łazienki i wykonuje swój taniec radości.

– Czyli ja gryza nie dostanę? – pytam ze smutkiem w głosie.

– Mamo, nie przejmuj się – pociesza mnie dziewczę moje – do śniadania będą jeszcze inne konkurencje. Będziesz mogła się wykazać.majka_logo_pink

Dziękuję ci, dziecko drogie, że tak dbasz o matkę swoją! 😉 Nie wiem tylko, czy ja, kobieta już mocno dorosła i całkiem niezależna, mam ochotę walczyć o kęs naleśnika. Chętnie za to „powalczę” z nadzianymi żuczkami. To idealna przekąska na domowe party – nie dość, że jest smaczna, to jeszcze megazdrowa.

krok 1_nadziane zuczkiPotrzebne Wam będą:

  • dojrzałe, miękkie awokado
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • garść świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny, sól, pieprz (do smaku)
  • do ozdoby: czarne oliwki

krok 2_nadziane zuczkiAwokado przekrajamy na pół i wyciągamy pestkę. Następnie wręczamy dziecięciu łyżeczkę i prosimy o wydłubanie miąższu. Pamiętajcie, że nadaje się do tego tylko dojrzałe, miękkie awokado. Jeśli kupicie zbyt twarde, nic z tego nie będzie, a pociecha tylko się zniechęci i najpewniej rzuci robotę już na starcie.

Gdy awokado już ogarnięte, zabieramy się do obierania jajek. Uwaga! To zadanie tylko dla cierpliwych gargamelków – te bardziej nerwowe mogą nie dotrwać do końca, zwłaszcza gdy jajka są bardzo świeże. 😉 Obrane jajka przekrajamy na pół.

krok 3_nadziane zuczkikrok 4_nadziane zuczki

krok 5_nadziane zuczkiZ każdej połówki jajka wyciągamy delikatnie żółtko, które dodajemy do awokado. Starsze dzieciorki mogą to zrobić same, młodszym lepiej pomóc, bo jest ryzyko, że tak zaszaleją, że nie będziecie mieli później co nadziewać.

Kolejnym ważnym składnikiem naszych żuczków jest świeża kolendra, która nadaje im niepowtarzalny smak. W tym celu drobno ją siekamy. Jeśli Wasze gargamelki to egzemplarze, które z założenia zielonego nie lubią, kolendrę radzę zblendować na gładko z resztą składników.

krok 6_nadziane zuczki

krok 7_nadziane zuczkiDo awokado, żółtek i kolendry dodajemy oliwę, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.

krok 8_nadziane zuczki

krok 9_nadziane zuczkiWszystko rozgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy.
krok 10_nadziane zuczki

Gdy pasta już gotowa, przystępujemy do nadziewania nią białek. Jeśli nie chcecie ryzykować złości i wypominania ze strony gargamelków, dajcie im przy tej czynności wolną rękę – na pewno sobie poradzą. 🙂
krok 11 i 12_nadziane_zuczki

Wy w tym czasie zajmijcie się krojeniem w paseczki czarnych oliwek, dzięki którym nadziewane jajka będą wyglądały jak żuczki. Wykonanie żuczków zlecamy oczywiście dzieciorkom.
krok 13_nadziane zuczki
krok 14_nadziane zuczki

Majkowe żuczki już szaleją na trawce. 🙂

krok 15_nadziane zuczki

Smacznego, żuczki kochane!

 NADZIANE ŻUCZKI – PRZEKĄSKA NA RAZ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *