SZPARAGI BABY JAGI

 

 

Dziś szparagi w wykonaniu Baby Jagi.

Przypieczone w piekarniku z chrupiącym chudym boczkiem.

Gargamelkom możecie zrobić z szynką.
No cóż, czasem trzeba zaszaleć!

 


OMLET ONASSISA

Pamiętacie nasz „Omlet na winie”? Dziś mamy dla Was jego nieco wykwintniejszą wersję, czyli „Omlet Onassisa”. Nazwa powstała całkiem przypadkiem. Gdy kiedyś nasza ciotka zobaczyła, czym raczymy się na śniadanie, rzekła: No w głowach Wam się poprzewracało! Jak u Onassisa!

 

Potrzebne Wam będą:
– 1 duże jajko
– 2-3 łyżki płatków owsianych (dosypujemy tyle, żeby omlet nie był za rzadki)
– garść liści szpinaku
– 2 plastry szynki
– kilka czarnych oliwek
– 1 łyżka fety
– łyżeczka pestek dyni
– ew. sól, pieprz do smaku.

Szpinak, szynkę i oliwki kroimy na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, ew. doprawiamy solą i pieprzem (z solą uważajcie, ponieważ feta jest bardzo słona).

Omlet smażymy z dwóch stron na odrobinie oliwy, aż się zarumieni.

 

———————————————————————————————-

 

NAJLEPSZA Z RANA KASZA JAGLANA

Kaszy je się u nas sporo, najczęściej jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków, za którymi nie za bardzo przepadam. Ostatnio w naszym domowym menu zagościła także sałatka z kaszy jaglanej, na którą nawet Majka się skusiła.

 

Potrzebne Wam będą:

– 100 g kaszy jaglanej
– pół słoiczka dobrych suszonych pomidorów
– serek camembert naturalny
– pęczek natki pietruszki
– sól, pieprz do smaku

Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy.

Pomidory kroimy w paski, serek w grubsze cząstki.

Natkę pietruszki drobno siekamy.

Wszystko mieszamy ze sobą.

Podlewamy odrobiną oliwy z suszonych pomidorów.

Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe.

 

———————————————————————————————-

ŻÓŁTA SAŁATKA DLA NIEJADKA

Majka uwielbia wszelkiego rodzaju sałatki, ale są gargamelki, które omijają je szerokim łukiem. Jednym z nich był dorosły już teraz syn koleżanki, który na samą myśl dostawał spazmów. Wtedy ona – dzielna Matka Polka – przygotowała dla niego żółtą sałatkę ze składników, które akurat tolerował. My tę sałatkę wypróbowałyśmy i zakochałyśmy się w niej od pierwszego wejrzenia.

 

Potrzebne Wam będą:
– kukurydza konserwowa
– ser żółty typu gouda
– mały ząbek czosnku

na sos:

– łyżka majonezu Kieleckiego i łyżka jogurtu naturalnego
– ew. do posypania natka pietruszki
– sól, pieprz do smaku

Kukurydzę odsączamy i dodajemy do niej starty na grubych okach ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Majonez łączymy z jogurtem i dodajemy do kukurydzy z serem. Wszystko mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie posypujemy natką pietruszki. Ja jeszcze czasem lubię dodać do niej kleks domowego ketchupu.

 

———————————————————————————————-

GDY NAJDZIE CIĘ OCHOTA NA SZPROTA

Dziś czas na… rybki, rybki, rybki! Ten typ, czyli ja, już tak ma, że od czasu do czasu rzuca się na śledzie, szproty i inne rybiszcza. A Majka konsumuje ze mną.
Ostatnio zrobiłyśmy sobie coś megaprostego, ale tak smacznego, że powtórzymy to jeszcze nie raz, nie dwa, nie trzy… I nawet ojciec się zajadał, choć czasem na nasze wynalazki kręci nosem.

 

Potrzebne Wam będą:

– sałata lodowa
– puszka szprotów w oleju
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz do smaku

Sałatę myjemy i rwiemy.

Szproty odsączamy z oleju i wrzucamy do sałaty.

Dodajemy przeciśnięty czosnek.

Mieszamy wszystko.

Doprawiamy do smaku.

Podajemy z tostami z ciemnego pieczywa.

 

———————————————————————————————-

KOTLET CIOCI BASI

Nie wiem, jak u Was, ale w naszym domowym menu kotlet stawiany jest na bardzo wysokim miejscu – no cóż, ludzie gór tak mają. Ja to jeszcze bez kotleta potrafię żyć, ale ojciec i Majka niekoniecznie. Ciągle więc na moje pytanie, co dziś jemy na obiad, zgodnie krzyczą: KOTLETY! Za każdym razem staram się ten kawał mięcha jakoś urozmaicić. Świetny pomysł podsunęła mi kiedyś nasza ciocia Basia z Inowrocławia, którą serdecznie pozdrawiamy.

 

Potrzebne Wam będą:

– pierś kurczaka
– mąka
– jajko
– bułka tarta (do panierowania)
– plastry ananasa
– ser żółty
– sól, pieprz do smaku

Z kurczaka przygotowujemy tradycyjne kotlety.

Gdy się usmażą, przykrywamy je plastrami ananasa i serem żółtym.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.

Pieczemy, aż ser się roztopi.

 

———————————————————————————————-

WRAPKI DO ŁAPKI

Jeśli Wasze gargamelki nie za bardzo przepadają za zielonymi warzywami, możecie spróbować je przemycić w smakowitych wrapach.

 

Potrzebne Wam będą:

– 1 placek wrapa (na zdjęciu z siemieniem lnianym)
– 2 plastry chudej szynki
– 2 łyżki serka śniadaniowego (np. śmietankowego)
– 4 plasterki świeżego ogórka
– musztarda francuska (z niezmieloną gorczycą)
– ketchup
– 1 łyżeczka prażonej cebulki lub szczypiorku
– garść sałaty (np. lodowej lub rukoli)

Placek smarujemy serkiem i układamy na nim szynkę i ogórka.

Dodajemy musztardę, ketchup, posypujemy cebulką lub szczypiorkiem.

Na górę kładziemy sałatę, zwijamy placek i przekrajamy na pół.

Oczywiście do wrapa możecie wkładać przeróżne składniki – co kto lubi.

 

———————————————————————————————-

KOCIOŁEK GÓRALA

Za oknem zima, nareszcie! Trzeba by więc czymś smakowitym się rozgrzać. W sam raz na tę okazję będzie Majkowy Kociołek górala. To danie, które jest dosyć popularne u naszych babć na południu Polski. W zależności od miejscowości (i rodziny) jest różnie nazywane: kociołek, prażonki, pieczonki; różne też mogą być składniki – niektórzy dają tylko ziemniaki, cebulę, boczek i natkę pietruszki. Oryginalnie robi się je w żeliwnym kociołku, który umieszcza się nad ogniskiem. My zrobiłyśmy je w wersji domowej, czyli w żaroodpornym naczyniu i w piekarniku.

kociolek-goralaPotrzebne Wam będą:
– ok. 6-7 dużych ziemniaków
– 3 duże marchewki
– pęto swojskiej kiełbasy
– kawałek boczku
– ok. 15 średnich pieczarek
– 1 duża cebula
– 1/4 białej kapusty
– sól, pieprz, słodka papryka do smaku

Wszystkie składniki kroimy w grubą kostkę, kapustę siekamy. Z boczku odkrajamy tłustą część – przyda nam się do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

Całe naczynie żaroodporne smarujemy tłustą częścią boczku. Następnie układamy składniki warstwami: ziemniaki, marchewka – przyprawiamy; kiełbasa, boczek, cebula – przyprawiamy; pieczarki, kapusta – przyprawiamy. Jeśli chodzi o przyprawy, to nie przesadzajcie, zwłaszcza z solą. Podczas pieczenia kiełbasa i boczek oddają sporo soli, poza tym danie można przyprawić jeszcze w trakcie pieczenia.

Zamknięte naczynie żaroodporne ze składnikami ułożonymi warstwami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 1,5 godz. Co pół godz. otwieramy naczynie i mieszamy warstwy – pod koniec możecie jeszcze po swojemu doprawić. Danie jest gotowe, gdy warzywa są miękkie – zwłaszcza ziemniaki.

———————————————————————————————-

Z WIZYTĄ U GENERAŁA, CZYLI STROGONOW

Wszyscy lepią pierogi i mieszają w garze z bigosem. A my dla odmiany jedziemy z wizytą do generała i gotujemy dla Was strogonow – uniwersalne jednogarnkowe danie, które równie dobrze można przygotować na święta.

z-wizyta-u-generala_strogonowPotrzebne Wam będą:

– 1 kg chudego mięsa wołowego na gulasz (ew. schabu, ja bardzo często robię właśnie ze schabem)
– 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
– 6 ogórków konserwowych
– ok. 10 szt, pieczarek
– naturalna vegeta
– pieprz ziołowy
– ziele angielskie
– liść laurowy

Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju.

Następnie doprawiamy vegetą i pieprzem, wrzucamy po 2 ziela i liście laurowe, podlewamy wodą i dusimy.

Gdy mięso jest już prawie miękkie, wrzucamy pokrojone pieczarki i znowu dusimy.

Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, pokrojone w ćwiartki ogórki, ew. doprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy.

———————————————————————————————-

CHRUPIĄCE PALUCHY KOSTUCHY

Jakiś czas temu na fanpage’u Pyszności pojawił się ten oto przepis. Ponieważ jest prosty i megaszybki, postanowiłyśmy z Majką go wypróbować i przekonać się, czy faktycznie jest wart takiej uwagi, jaką przyciągnął. Potwierdzamy – to bardzo smaczna przekąska. Panie i Panowie, przed Wami „Chrupiące paluchy kostuchy”.

chrupiace-paluchy-kostuchy

 

Potrzebne Wam będą:

– płat ciasta francuskiego
– słoiczek dobrego pesto

Ciasto składamy na pół.

Tniemy na grubsze paski.

Każdy pasek rozdzielamy.

Smarujemy jedną część pesto.

Przykrywamy drugą częścią ciasta.

Skręcamy.

Pieczemy w 180 st., aż się zarumienią.

 

———————————————————————————————-

KOPYTKO W WAFLU

Były już ekspresowe krokiety, to teraz czas na superszybkie kopytka

kopytko-w-waflu_majkowe

Potrzebne Wam będą:

– duży wafel (andrut)
– ziemniaki
– pół łyżki masła
– jajko
– bułka tarta

Obrane ziemniaki lekko solimy i gotujemy do miękkości.

Odcedzamy, rozgniatamy z masłem i gorące wykładamy na wafel.

Równomiernie rozprowadzamy, a następnie ciasno zwijamy.

Kroimy ukośnie, tak żeby powstały kawałki przypominające kopytka.

Uwaga! Ziemniaki na waflu muszą być gorące, w przeciwnym razie andrut nie zmięknie.

Każde kopytko panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na oleju, aż się zarumienią.

Idealne np. z sosem pieczarkowym lub gulaszem.

 

———————————————————————————————-

DOMOWE MUSLI DLA ŁAKOMCZUSZKÓW

Majka uwielbia wszelkiego rodzaju płatki z mlekiem, ale jak patrzę na skład tych gotowych, to czasem – powiem Wam szczerze – ręce mi opadają i wszystko, co jeszcze opaść może  Dlatego od jakiegoś czasu robię jej domowe musli, które jest megazdrowe i nie zawiera tyle cukru co kupne „specjały”.

domowe-musli-dla-lakomczuszkow

 

Potrzebne Wam będą
(w dowolnych proporcjach):

– opiekane płatki orkiszowe
– płatki jaglane
– płatki żytnie (tzw. dmuchane)
– wiórki kokosowe
– płatki migdałów
– żurawina
– cynamon

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Przesypujemy do zamykanego pojemnika.

Do mleka można dodać odrobinę miodu – jeśli mamy w domu wyjątkowego łakomczuszka.

 

 

———————————————————————————————-

KROKIETY DLA LENIWYCH

Jeśli tak jak my uwielbiacie krokiety, ale przeraża Was stanie nad patelnią i smażenie fury naleśników, ten przepis jest właśnie dla Was Krokiety robi się piorunem, a smakują… palce lizać!
krokiety-dla-leniwych

Potrzebne Wam będą (na 6 krokietów):

– 3 bułki typu poznańska albo inne większe (mogą być nawet razowe, byle w miarę okrągłe)

– szklanka mleka

– jajko

– bułka tarta

– na farsz: co chcecie, możecie nadziewać praktycznie wszystkim, my przygotowałyśmy akurat nadzienie z podsmażonych pieczarek z cebulką.

Każdą bułkę przekrajamy na pół (inaczej niż na kanapki, tak żeby powstały Wam dwie „dupki” .

Z każdej połówki wyciągamy środek.

Następnie sakiewki moczymy 3-4 sek. w mleku (tak żeby lekko zmiękły), nadziewamy farszem, dociskamy lekko boki, żeby się skleiły, obtaczamy w jajku i bułce tartej.

Smażymy, aż będą rumiane.

———————————————————————————————-

PIZZA EKSPRES

Nie wiem, czy Wy też tak macie, ale mnie czasem nachodzi taka ochota na pizzę, że nie mogę wytrzymać Nie zawsze jednak chce mi się zagniatać własną czy jechać do ulubionej pizzerii. Wtedy pod ręką mam ten przepis. Parę minut i gotowe.

pizza-ekspres

 

Potrzebne Wam będą:

– płat ciasta francuskiego

– ok. 15 większych pieczarek

– 1 duża cebula czerwona

– kawałek sera żółtego w kostce

– sól, pieprz, zioła prowansalskie

Pieczarki chwilkę dusimy na oliwie (żeby odrobinę zmiękły), doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, odcedzamy.

Ciasto dzielimy na kawałki (wielkość dowolna), zwijamy lekko na brzegach, a do środka wkładamy podduszone pieczarki i posiekaną cebulę, wszystko posypujemy startym serem żółtym.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy, aż ciasto lekko się zarumieni, a ser roztopi. Podajemy z keczupem.

———————————————————————————————-

 

KOKTAJL NA ZDROWIE

Choć jesień pełną gębą, my się nie dajemy! Z chandrą i chwilowym brakiem sił walczymy za pomocą tego koktajlu.

koktajl-na-zdrowie

 

 

Potrzebne Wam będą:
– 4 dojrzałe pomarańcze
– 2 garście liści szpinaku

Składniki blendujemy.

Przelewamy do kubeczków/szklanek/słoików.

Popijamy ze smakiem

 

 

 

 

 

———————————————————————————————-

SMACZNA I ZDROWA KASZA ORKISZOWA

Zakochałam się! W… kaszy orkiszowej 🙂 Moim zdaniem to po pęczaku najlepsza kasza ever. Majka i ojciec też się zajadają, więc mamy w domu prawdziwy kaszowy fanklub 🙂 Robimy ją na różne sposoby – dziś mamy dla Was dwa smaczne przepisy:

smaczna-i-zdrowa-kasza-orkiszowa

Kasza nr 1 (z lewej)
Potrzebne Wam będą:
– 1-2 torebki kaszy orkiszowej
– pierś kurczaka
– mrożone warzywa na patelnię (bez dodatków)
– ulubione przyprawy

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, lekko solimy i obsmażamy na odrobinie oliwy, a następnie dodajemy mrożone warzywa, ulubione przyprawy (ja dałam curry) i dusimy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy wszystko i jeszcze chwilę smażymy.

Kasza nr 2 (z prawej)
Potrzebne Wam będą:
– 1-2 torebki kaszy orkiszowej
– 2 plastry schabu
– mrożone warzywa na patelnię (bez dodatków)
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki musztardy
– ulubione przyprawy

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę, marynujemy w sosie sojowym i musztardzie (ok. 30 min), a następnie podsmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy warzywa i ulubione przyprawy (ja dałam zioła prowansalskie). Dusimy, aż warzywa będę miękkie. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy wszystko i jeszcze chwilę smażymy.

Oba dania można posypać świeżą natką pietruszki.

———————————————————————————————-

RACUCHY JAK PODUCHY

Kto lubi racuchy, ręka do góry! 🙂 Tym razem Majka ma dla Was przepis na racuchy drożdżowe z musem śliwkowym i migdałami.

racuchy-jak-poduchy

 

Potrzebne Wam będą:

– 2-2,5 szkl. mąki
– 1 szkl. mleka
– 2 jajka
– 2 łyżki cukru trzcinowego
– 4 dag drożdży
– szczypta soli
– ok. 0,5 kg śliwek (+ew. cukier, jeśli są bardzo kwaśne)
– płatki migdałów

Ciasto: drożdże rozcieramy z cukrem. Następnie zalewamy podgrzanym mlekiem, dodajemy rozbełtane jajka, przesianą mąkę i szczyptę soli. Wszystko mieszamy łyżką (ciasto powinno być gęste, ale płynne). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Łyżką formujemy placuszki i smażymy (na oleju) na złoto z obu stron.

Mus śliwkowy: śliwki dusimy na odrobinie oliwy (jeśli są kwaśne, możemy dodać cukru).
Racuchy polewamy musem i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
———————————————————————————————-

MELON I SPÓŁKA

Dziś Majka ma dla Was sałatkę z melonem w roli głównej. Robi się ją „na oko”, czyli daje tyle składników, ile chcemy.

melon-i-spolka_2

 

Potrzebne Wam będą:

– rukola
– pomidory
– pomidory suszone
– zielone oliwki
– szynka parmeńska
– melon

na sos:

– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka octu balsamicznego
– trochę zalewy z suszonych pomidorów
– sól, pieprz

Składniki kroimy, mieszamy i polewamy sosem.

 

———————————————————————————————-

OMLET NA WINIE

Dziś w „Majkowych pysznościach czwartkowych” mamy dla Was tzw. omlet na winie, czyli taki, do którego dodajemy to, co się nam akurat nawinie pod rękę 🙂 Podstawą są jajka i płatki owsiane (+ ew. odrobina mąki pełnoziarnistej), a dalej – hulaj duszo, piekła nie ma. Idealny na pożywne śniadanie!

omlet-na-winie

 

Do wersji ze zdjęcia potrzebne Wam będą:

– 2 jajka
– 2 garście płatków owsianych
– 1 garść prażonych otrąb orkiszowych
– 1 garść pestek słonecznika
– 2 plastry chudej szynki
– 1/2 zielonej papryki
– 1 garść czarnych oliwek
– szczypiorek
– sól
– pieprz
– ulubione zioła do smaku

Paprykę, szynkę, oliwki i szczypiorek kroimy i łączymy z resztą składników.

Smażymy na odrobinie oliwy, aż omlet się zetnie.


———————————————————————————————-

MIĘSNO-WARZYWNY MISZMASZ, CZYLI GULASZ

Zawsze, gdy nie mam pomysłu na to, co wrzucić na ruszt, robię ten gulasz. A potem jemy go w różnych konfiguracjach: z chlebem, ryżem, makaronem, kaszą…

miesno-warzywny-miszmasz-czyli-gulasz

Potrzebne Wam będą:

1 kg schabu bez kości
– 1 duża cebula
– pół zielonej papryki
pół czerwonej papryki
puszka kukurydzy
1 większy ogórek konserwowy lub kiszony
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawa do gyrosa
2 łyżki chudej śmietany

Mięso i cebulę kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do gyrosa i podsmażamy na patelni.

Przekładamy do większego garnka, podlewamy wodą i chwilę dusimy.

Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, odsączoną kukurydzę i przecier pomidorowy.

Doprawiamy jeszcze do smaku przyprawą do gyrosa, podlewamy wodą i dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na końcu dodajemy kawałki ogórka, zabielamy śmietaną i ew. podbijamy odrobiną mąki, jeśli gulasz jest za rzadki.

———————————————————————————————-

DO POŻARCIA GOTOWA TARTA MALINOWA

Dla wszystkich, którzy już tęsknią za wakacjami i bardzo przeżywają pierwszy dzień szkoły, mamy dziś na osłodę przepyszną tartę malinową. Przepis dostałam kiedyś od mojej superkoleżanki Madzi, ona z kolei od swojej siostry – o ile czegoś nie pokićkałam 😉 No w każdym razie tarta to prawdziwe niebo w gębie – koniecznie spróbujcie, póki świeże maliny są jeszcze w sklepach.

do-pozarcia-gotowa-tarta-malinowaPotrzebne Wam będą:
Na ciasto:
– 200 g mąki
– 100 g zimnego masła
– 75 g cukru brązowego
2 żółtka
Na farsz:
świeże maliny (ja daję 1 większy kubełek), ew. mrożone
50 g dobrej białej czekolady
Na kruszonkę:
1/3 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
1/3 szkl. płatków owsianych
25-30 g masła

Ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 40 min. Następnie rozwałkowujemy, wylepiamy nim naczynie do tarty i podpiekamy ok. 5 min w 180 st. (aż leciutko się zarumieni). Na gorące ciasto wysypujemy maliny, posypujemy startą czekoladą i kruszonką (aby ją zrobić, mieszamy wszystkie składniki). Pieczemy w 180 st. aż kruszonka się zarumieni.
———————————————————————————————-

NIE STRUGAJ GŁĄBKA, ZRÓB DZIECKU GOŁĄBKA

Dziś w „Majkowych pysznościach czwartkowych” obiecany przepis na tradycyjne gołąbki. Wiem, że niektórym z Was wydaje się, że zrobienie ich to jakiś wielki wyczyn – mnie też się kiedyś tak wydawało. Aż w końcu trafiłam na ten przepis, spróbowałam raz i drugi i teraz mogę powiedzieć, że gołąbki to dla mnie pikuś 😉
nie-strugaj-glabka-zrob-dziecku-golabka

Potrzebne Wam będą:
– 1 duża główka kapusty włoskiej
– 1,2 kg mięsa mielonego woł-wp
– 1-2 woreczki białego ryżu
– 1 średnia cebula
– sól, pieprz, naturalna vegeta
na sos:
– przecier pomidorowy
– 1-2 łyżki śmietany
– cukier
– ew. mąka do zagęszczenia

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wkładamy do wrzątku kapustę (po oderwaniu najbardziej zewnętrznych liści – nie wyrzucajcie ich, przydadzą się do wyłożenia garnka), przykrywamy i zostawiamy na ok. 15 min. Następnie wyjmujemy kapustę i zaczynamy delikatnie odrywać liście – tak żeby Wam się nie porozrywały. Jeśli w pewnym momencie liście zaczną słabo odchodzić, znów wkładamy kapustę do wrzątku.
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, aż się zarumieni. Następnie ryż, mięso i cebulę dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i naturalną vegetą.
A teraz zaczynamy zwijać gołąbki. Liść rozkładamy na talerzu. Ścinamy delikatnie gruby nerw, a następnie na środek wykładamy sporą łyżkę farszu. Boki liścia zwijamy do środka i całość rolujemy.
Gołąbki układamy ciasno w dużym garnku – dno wykładamy liśćmi, które oderwaliśmy na początku. Zalewamy wodą tak, aby przykryła nasze ptaszyska. Na wierzch sypiemy naturalną vegetę i gotujemy ok. 1 godz. na średnim ogniu.
Sos: gotujemy wodę, dodajemy naturalną vegetę, sól, pieprz do smaku. Następnie dorzucamy 4 łyżki przecieru pomidorowego i łamiemy smak odrobiną cukru. Całość zabielamy śmietaną i ew. zagęszczamy mąką i jeszcze chwilę gotujemy.

Gołąbki podajemy polane sosem.
———————————————————————————————-

MAKARON SHREKA NA CIEBIE CZEKA

Hello, hello! Powoli wracamy do starego rytmu, więc na dobry początek mamy dla Was w Majkowych pysznościach czwartkowych przepyszny „Makaron Shreka” 🙂

Makaron Shreka na Ciebie czeka

 

Potrzebne Wam będą:

– pęczek bazylii
– pęczek natki pietruszki
– garść płatków migdałów
– garść pestek dyni i słonecznika uprażonych na suchej patelni
– łyżka sera a la parmezan
– łyżka oliwy z oliwek
– odrobina wody mineralnej
– ząbek czosnku, sól, pieprz do smaku
– 2 plastry szynki parmeńskiej
– makaron razowy

Makaron gotujemy al dente, szynkę kroimy na grube paski.

Resztę składników miksujemy i doprawiamy do smaku.

Gotową masę wykładamy na gorący makaron i dodajemy pokrojoną szynkę.

———————————————————————————————-

CIOTECZKA PIECZE CIASTECZKA

Zawsze, gdy wracamy z gór, na drogę dostajemy od cioci Krysi pudełko domowych ciasteczek migdałków. Są tak pyszne, że oczywiście zjadamy je, zanim dojedziemy do domu 🙂 Przepis jest banalnie prosty – spróbujcie, a nie pożałujecie!

Cioteczka piecze ciasteczka

 

Potrzebne Wam będą:
– 25 dag mąki ziemniaczanej
– 10 dag mąki pszennej
– 1 margaryna
– 15 dag cukru pudru
– 1 cukier waniliowy
– 5 dag zmielonych migdałów (można kupić migdały tarte)

Miksujemy – najpierw margarynę z cukrem, a potem kolejno z pozostałymi składnikami.

Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy więcej mąki pszennej. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy na 30 min do lodówki.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki z ciasta wielkości orzecha laskowego, które delikatnie rozpłaszczamy widelcem (między ciasteczkami powinno być trochę miejsca, bo podczas pieczenia urosną i mogą się skleić).

Pieczemy w temp. 175 st. ok. 20 min – aż się zarumienią.

———————————————————————————————-

DROŻDŻOWE LOVE

Uwaga! Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
U nas dziś leje jak z cebra. Ale nie szkodzi, i tak nie będziemy się nudzić 🙂 Na taką pogodę najlepsze jest ciasto drożdżowe. A to akurat jest wyjątkowe, bo… w ogóle nie trzeba go wyrabiać (co jest zmorą wielu gospodyń).

drozdzowe lovePotrzebne Wam będą:
Ciasto
– 4 szkl. mąki
– 10 dag drożdży
– 1 szkl. mleka
– 4 jajka
– 1 szkl. cukru
– 1 szkl. oleju
– szczypta soli
– owoce – jakie macie, my dałyśmy śliwki

Kruszonka
– 10 dag cukru
– 10 dag mąki
– 10 dag masła
– 1 cukier waniliowy

2 szkl. mąki przesiewamy, kruszymy na to drożdże, wlewamy podgrzane mleko, następnie wlewamy ubite z cukrem jajka + z dodanym pod koniec ubijania olejem. Posypujemy szczyptą soli, dodajemy 2 szkl. przesianej mąki i odstawiamy (NIE MIESZAJĄC) do wyrośnięcia na ok. 50 min (miskę przykrywamy lnianą ściereczką). Gdy ciasto już wyrośnie, całość delikatnie mieszamy łyżką, wykładamy na posmarowaną masłem blaszkę, dodajemy owoce i posypujemy kruszonką (aby zrobić kruszonkę, wystarczy połączyć wszystkie składniki). Pieczemy ok. 50 min w 180 st. (najlepiej sprawdzać patyczkiem, bo każdy piekarnik jest inny).

———————————————————————————————-

RYŻU PÓŁ SAGANA WG PRZEPISU MARIANA

Smakowity ryż wg autorskiego przepisu Mariana. Marian (Mariusz) to brat naszej Mamy, który ostatnio bardzo rozwinął się kulinarnie 🙂

Ryzu pol sagana wg przepisu Mariana

 

Potrzebne Wam będą:
– pierś kurczaka
– 4 liście kapusty pekińskiej
– puszka groszku konserwowego
– puszka kukurydzy
– 1-2 torebki ryżu parabolicznego

na marynatę:
ząbek czosnku (przeciśnięty),
– 1-2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego,
– sól, pieprz, mielony imbir, przyprawa do kurczaka po staropolsku (wg uznania)

Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy ok. godziny.

Następnie podsmażamy na odrobinie oliwy, aż się zarumieni.

Wrzucamy ugotowany ryż, warzywa (kapustę kroimy w paski), doprawiamy do smaku, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.

———————————————————————————————-

CZUJĘ MUS NA HUMMUS

Pyszny hummus z oliwkami. Tak mniej więcej raz w tygodniu czuję wielki mus na hummus. Szkoły przyrządzania tego przysmaku są różne – ponieważ ja nie mam czasu na zbytnie ceregiele, po prostu miksuję wszystkie składniki i gotowe! 🙂

czuje mus na hummus

 

Potrzebne Wam będą:
– ok. 400 g ciecierzycy
– ok. 350 g zielonych oliwek bez pestek
– 4 łyżki ziaren sezamu
– 4 łyżki oleju sezamowego
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz do smaku

Ciecierzycę gotujemy do miękkości (warto wcześniej moczyć ją np. przez całą noc, wtedy szybciej robi się miękka; możecie też użyć ciecierzycy w puszce), a następnie odcedzamy (wodę odlewamy do szklanki, przyda nam się później).

Sezam prażymy na suchej patelni, aż będzie lekko rumiany, i dodajemy do ciecierzycy.

Wrzucamy oliwki, pokrojony czosnek, wlewamy olej sezamowy oraz wodę z ciecierzycy i wszystko miksujemy na gładką masę.

Doprawiamy solą i pieprzem.

———————————————————————————————-

DZBANEK KOMPOTU Z ODROBINĄ POLOTU

Skoro trussskawki na tapecie, to trzeba to wykorzystać! Dziś mamy dla Was przepyszny domowy kompot, z którego możecie też zrobić smakowe kostki lodu – wrzucicie je potem do wody i gargamelki będą miały wodę smakową.

dzbanek kompotu z odrobina polotu_1

 

Potrzebne Wam będą:

– ok. 4 l wody
– 2 garście suszonych jabłek
– ok. kilograma truskawek
– ew. miód albo cukier brązowy

Jabłka gotujemy w 4 l wody (możecie je wcześniej namoczyć, szybciej się ugotują), aż będą miękkie.

Następnie dodajemy truskawki i całość gotujemy, aż kompot nabierze smaku.

Na końcu ewentualnie dosładzamy – jeśli miodem, pamiętajcie, że nie powinno się go dodawać do wrzątku, bo traci swoje właściwości.

Kompot podajemy ciepły lub schłodzony.

Na zdrowie!

 

———————————————————————————————-

FARSZEM NADZIANA POŁOWA BAKŁAŻANA

W tym tygodniu mamy fazę na nadziane potrawy, więc dziś w Majkowych pysznościach czwartkowych „Farszem nadziana połowa bakłażana”.

farszem nadziana polowa baklazana

 

Potrzebne Wam będą:
– bakłażan
– ok. 0,5 kg mięsa mielonego
– puszka pomidorów (lub 3-4 świeże)
– mała cebula
– 4 łyżki czarnych oliwek
– bazylia, oregano, sól, pieprz do smaku
– parmezan

Bakłażana przekrajamy na pół, każdą połówkę solimy i odstawiamy na 10 min. Następnie wykrajamy miąższ, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z posiekaną cebulą, aż zmięknie.

Połówki bakłażana bez miąższu wkładamy na 10 min do piekarnika (180 st.), żeby zmiękły.

Do cebuli i pokrojonego miąższu bakłażana dodajemy pomidory, pokrojone oliwki, bazylię, oregano i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok. 15 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Połówki bakłażana nadziewamy farszem i zapiekamy ok. 15 min. Gorące posypujemy parmezanem.

———————————————————————————————-

TYMIANKOWY KURAK SKĄPANY W ŚMIETANIE

Megaprosty przepis na kuraka – w sam raz na szybki lunch w pracy.

tymiankowy kurak skapany w smietanie

 

Potrzebne Wam będą:

– 1 pierś kurczaka
– 1 duża marchewka
– 2 łyżki tymianku
– 2-3 łyżki chudej śmietany lub gęstego jogurtu (np. bałkańskiego)
– sól, pieprz do smaku

Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy 1 łyżką tymianku i podsmażany na odrobinie oliwy.

Dodajemy startą na grubych okach marchewkę i chwilę dusimy.

Następnie dodajemy śmietanę (jogurt), drugą łyżkę tymianku.

Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze przez 10 min na małym ogniu.

Podajemy z ryżem lub makaronem.

 

———————————————————————————————-

PO MAKARONIE BRYKA KAWAŁEK TUŃCZYKA

Według przepisu mojej koleżanki Magdy T. 🙂

po makaronie bryka kawalek tunczyka

 

Potrzebne Wam będą:

– 2 garście makaronu
(może być biały, ja jak zwykle robię z razowym ugotowanym al dente)
– kawałek pora
– tuńczyk w oleju (w wersji fit: w sosie własnym)
– 3-4 łyżki śmietanki 30% (w wersji fit: gęstego jogurtu, np. bałkańskiego)
– łyżeczka soku z cytryny
– sól, pieprz do smaku
– 1 łyżka słonecznika

Por kroimy drobno i podsmażamy na odrobinie oliwy.

Dodajemy przecedzonego tuńczyka, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy chwilę.

Na końcu dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku.

Podajemy z makaronem i uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.

 

———————————————————————————————-

PROSTE CZARY-MARY, CZYLI SAŁATKA Z CURRY

Kto lubi curry, ręka do górry! 🙂 Dla wszystkich miłośników tej magicznej przyprawy mamy prostą, ale jakże smakowitą sałatkę.

Proste czary-mary, czyli salatka z curry

 

Potrzebne Wam będę:

– 1 torebka białego ryżu
– 1 pierś kurczaka
– 1 puszka ananasa
– 1 puszka kukurydzy
– 2 garście rodzynek
– 2 łyżeczki curry
– naturalna wegeta
– 3-4 łyżki majonezu
– sól, pieprz do smaku

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Pierś nacieramy wegetą, podsmażamy na oliwie i kroimy w kostkę.

Ananasa kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.

———————————————————————————————-

ODJAZDOWE CIASTO MARCHEWKOWE

Ciasto marchewkowe Majka każe mi robić średnio raz w tygodniu 🙂 W „Pysznościach czwartkowych” dzielę się przepisem, który kiedyś, dawno temu dostałam od Asi S. Jest megaaapyszne!

Odjazdowe ciasto marchewkowe

 

Potrzebne Wam będą:

– 3 średnie marchewki
– 1 i 1/3 szkl. mąki
– 1 i 1/3 szkl. cukru
– 1 szkl. oleju
– 4 jajka
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 płaska łyżeczka soli
– 3 łyżeczki cynamonu
– cukier waniliowy
– migdały, rodzynki, bakalie, wiórki kokosowe itp., itd

Marchewki ścieramy na tarce o drobnych okach.

Mieszamy z resztą produktów.

Wrzucamy do brytfanki i pieczemy ok. godziny w 170 st. – sprawdzamy patyczkiem.

———————————————————————————————-

CUKINIA Z ORZECHAMI I CIEMNYMI PIÓRAMI

Moja miłość do ciemnego makaronu nadal trwa! Dlatego w „Majkowych Pysznościach Czwartkowych” znów pełnoziarniste pióra w roli głównej.

cukinia z orzechami i ciemnymi piorami

 

Potrzebne Wam będą:

– 2 garście ciemnego makaronu pióra
– 1/2 cukinii
– 1 łyżka sera feta
– 1 łyżka włoskich orzechów
– pieprz, zioła prowansalskie
– 1 łyżeczka czarnuszki

Cukinię kroimy w plastry (ze skórką) i obsmażamy z każdej strony na odrobinie oliwy.

Doprawiamy pieprzem, ziołami prowansalskimi i czarnuszką.

Dorzucamy fetę i posiekane orzechy uprażone na suchej patelni.

Dusimy chwilę, ale nie za długo – cukinia powinna być w miarę chrupiąca.

Podajemy z gorącym makaronem.

 

———————————————————————————————-

ZUPA Z PIECZARKAMI I MIĘSNYMI KULKAMI

W „Majkowych pysznościach czwartkowych” polecamy pożywną zupę z pieczarkami i mięsnymi kulkami – dla tych, którzy ciągle się spieszą i zapominają o zupach. I tu przypomina mi się cytat z jednego z moich ulubionych seriali – „Daleko od szosy”: Pan ciągle na suchym. Płynne jeść trzeba! 🙂

Zupa z pieczarkami i mięsnymi kulkami

 

Potrzebne Wam będą:
– 1/2 łyżki masła
– por
– ok. 15 średnich pieczarek
– naturalna vegeta
– 1/2 opakowania serka śmietankowego
– natka pietruszki
– 0,5 kg mięsa mielonego
– 1 jajko
– sól, pieprz do smaku

Pora drobno siekamy i podsmażamy na maśle (w garnku na zupę). Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy, aż odparują. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min – w tzw. międzyczasie doprawiamy naturalną vegetą. Na końcu dodajemy serek śmietankowy.

Mięso z jajkiem, solą i pieprzem wyrabiamy jak na kotlety mielone. Następnie formujemy zgrabne kuleczki, które wrzucamy do gotującej się zupy. Pieczarkową podajemy z grzankami lub np. ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Obficie posypujemy natką pietruszki.

———————————————————————————————-

MIGDAŁY, CO SIĘ W BROKUŁACH SCHOWAŁY
Superprosta sałatka – w sam raz dla kulinarnych leniuszków 🙂

Migdaly co sie w brokulach schowaly

 

Potrzebne Wam będą:
– brokuł
– ser feta
– 3 łyżki płatków migdałów
Na sos:
– 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
– ząbek czosnku
– pieprz

Brokuł lekko gotujemy, a potem drobno kroimy.

Ser kroimy w kostkę.

Płatki migdałów podprażamy na suchej patelni.

Do jogurtu dodajemy przeciśnięty czosnek i pieprz (raczej nie solimy, bo feta jest słona).

Składniki sałatki polewamy sosem.

 

———————————————————————————————-

NIE BĄDŹ MIĘCZAK, WCINAJ PĘCZAK!

Nie bądź mięczak, wcinaj pęczak! – rzekła Majka i przygotowała dla Was coś specjalnego i bardzo szybkiego 🙂

nie badz mieczak wcinaj peczak

 

Potrzebne Wam będą:

– torebka kaszy jęczmiennej pęczak
– 1 marchewka
– kawałek selera naciowego
– pół czerwonej papryki
– natka pietruszki
– curry
– sos sojowy

Warzywa drobno kroimy i dusimy na oliwie, przyprawiamy sosem sojowym i curry.

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Dodajemy do warzyw i jeszcze chwilę dusimy.

Posypujemy natką pietruszki.

 

———————————————————————————————-

TORTELINKI DLA RODZINKI

Świetny pomysł na szałową sałatkę świąteczną. U nas na Wielkanoc tak obowiązkowe jak sos tatarski.

tortelinki dla rodzinki

 

Potrzebne Wam będą:

– opakowanie pierożków tortellini z mięsem lub szynką
– 2 średnie ogórki
– kostka sera gouda (ok. 300 g)
– mały słoiczek zielonych oliwek (ok. 150 g)
– ząbek czosnku
– pęczek grubego szczypiorku
– 3 łyżki majonezu kieleckiego
(z innym nie smakuje tak dobrze, podobnie jest niestety z jogurtem)

Pierożki gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Ogórki i ser kroimy w niedużą kostkę, oliwki przekrajamy na pół, czosnek przeciskamy przez praskę, szczypiorek drobno siekamy.

Wszystkie składniki łączymy z majonezem.

Sałatka najlepiej smakuje, gdy przegryzie się ze 2 godz.

———————————————————————————————-

PORA NA PIÓRA W POMIDORACH

Wariacja na temat pasty.

pora na pióra w pomidorachPotrzebne Wam będą:

– 3 garście pełnoziarnistego makaronu pióra
– puszka pomidorów (w sezonie mogą być oczywiście świeże)
– ząbek czosnku
– czarne oliwki (ile chcecie)
– ser typu parmezan
– bazylia, oregano (suszone albo świeże), sól, pieprz (do smaku)

Na odrobinie oliwy dusimy pomidory z przeciśniętym czosnkiem.

Dodajemy oliwki przekrojone na pół.

Doprawiamy przyprawami i jeszcze chwilę dusimy.

Makaron gotujemy al dente.

Mieszamy z sosem, posypujemy serem i gotowe.

Idealne na pracowy lunch (dobrze smakuje również na zimno).

 

———————————————————————————————-

W GŁÓWNEJ ROLI GARŚĆ RUKOLI

Sałatka idealna – do pracy, na imprezę i rodzinną nasiadówę (ciotkom i wujkom szczena opadnie 😉 )

w głównej roli garsc rukoli z logoPotrzebne Wam będą:

– rukola (ile chcecie)
– duża kulka mozzarelli
– pomidorki koktajlowe
– pomidory suszone w zalewie
– oliwki zielone
– 3 łyżki pestek słonecznika i dyni uprażonych na suchej patelni

Na sos:

– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka miodu
– sok z cytryny lub ocet balsamiczny
– zioła prowansalskie

Pomidory i oliwki przekrajamy na pół, pomidory suszone i mozzarellę kroimy w kostkę.
Mieszamy z rukolą.
Składniki na sos mieszamy ze sobą i polewamy sałatkę. Wszystko posypujemy słonecznikiem i pestkami.
Gotowe!
———————————————————————————————-

MICHA MNICHA

Nasza wariacja na temat chińszczyzny. Do wszamania z ryżem albo makaronem ryżowym.

micha mnicha

 

Potrzebne Wam będą:

– 2 piersi z kurczaka
– opakowanie mrożonki do dań chińskich
– przyprawa do chińszczyzny (najlepiej bez glutaminianu; dajecie, ile chcecie)
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 ząbki czosnku
– curry (ile chcecie)
– mała puszka mleczka kokosowego

Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do chińszczyzny, polewamy sosem sojowym.

Dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i marynujemy ok. 1 godz. (jeśli nie mamy czasu, nie marynujemy ;-))

Następnie podsmażamy na oliwie/oleju, dodajemy mrożonkę, doprawiamy curry i ew. jeszcze przyprawą do chińszczyzny.
Na końcu wlewamy mleczko kokosowe i dusimy na wolnym ogniu, aż trochę odparuje.

———————————————————————————————-

ANGELOWY BLOK CZEKOLADOWY

Dla wielu wspomnienie dzieciństwa. Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Angeliki, stąd nazwa 🙂

Angelowy blok czekoladowy

 

Potrzebne Wam będą:

– 7 łyżek zimnego mleka
– 2 szkl. mleka w proszku
– 1 szkl. cukru
– 1 margaryna (lub masło)
– 3 łyżki gorzkiego kakao
– bakalie, ciastka (np. herbatniki), ryż preparowany

Mleko, cukier, margarynę i kakao rozpuścić w garnku.
Odstawić do wystygnięcia.

Następnie dodać mleko w proszku.
Wymieszać.

Dodać bakalie, ciastka (pokruszone), ryż preparowany i dokładnie wymieszać.

Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i siup do lodówki.

———————————————————————————————-

TARTA GRZECHU WARTA

Przepis dostałam kiedyś od koleżanki, tyle że zamiast szpinaku i suszonych pomidorów były tam cukinia i cebula. Farsz oczywiście możecie zmieniać dowolnie, co kto lubi – podstawą są ricotta i jajka.

tarta grzechu wartaPotrzebne Wam będą:

Ciasto:
– 200 g mąki
– 1/2 kostki masła o temp. pokojowej
– łyżeczka soli
– 3 łyżki wody

Farsz:
– ok. 450 g szpinaku mrożonego lub duża paczka świeżego
– suszone pomidory (tyle, ile lubicie)
– 2 ząbki czosnku
– większe opakowanie serka ricotta
– 3 jajka
– 2 łyżki fety
– sól, pieprz do smaku

Ciasto zagniatamy i wstawiamy na 30 min do lodówki. Potem wałkujemy, wykładamy nim formę do tarty i podpiekamy ok. 8 min w 180 st.
Szpinak dusimy z rozgniecionym czosnkiem i suszonymi pomidorami. Doprawiamy odrobinę i czekamy, aż odparuje.
Ricottę mieszamy z jajkami. Dodajemy szpinak i fetę. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Farsz wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy jeszcze w 180 st. tak długo, aż farsz porządnie się zetnie, a ciasto zarumieni.

———————————————————————————————-

PLACUSZKI BABUSZKI

Według przepisu Babci Grażynki – idealne na słodki podwieczorek.

Placuszki babuszki

 

Potrzebne Wam będą:

– 1 duży gęsty jogurt naturalny
– ok. 2 szkl. mąki
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 jajka
– 2 łyżki cukru brązowego
– szczypta soli
– 2 duże jabłka
– olej
– cukier puder

Jogurt mieszamy z jajkami i cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Wszystko łączymy, dodajemy jabłka (obrane i pokrojone w plasterki). Placuszki smażymy na oleju, podajemy z cukrem pudrem.

 

———————————————————————————————-

FIKU-MIKU Z MEKSYKU

Tak pyszne, że można zwariować.

fiku-miku z MeksykuPotrzebne Wam będą:
– ok. 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
– puszka kukurydzy
– puszka ciemnej fasoli
– 2 puszki pomidorów
– przyprawa do dań meksykańskich (np. Kamis)
– 3 łyżeczki cynamonu
– 4-6 tortilli
– plastry żółtego sera
– na sos: 4 łyżki gęstego jogurtu, łyżka śmietany, duży ząbek czosnku (przeciśnięty), zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku

Mięso posypane przyprawą do dań meksykańskich podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy kukurydzę, fasolę, pomidory, cynamon + ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na ok. 40 min (koniecznie mieszajcie od czasu do czasu, żeby nie przywarło do dna).
Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki.
Na tortillę wykładamy 2 łyżki mięsa, przykrywamy je plastrem sera, zwijamy placek i zapiekamy na patelni, w piekarniku lub ew. w mikrofalówce. Gorące polewamy zimnym sosem i rąbiemy, rąbiemy, rąbiemy 🙂

———————————————————————————————-

TRZPIOTKA SZARLOTKA

Najlepsza szarlotka ever! Nie wiem, skąd mam ten przepis, ale to było moje pierwsze samodzielnie upieczone ciasto :). Doskonale smakuje na zimno, ale my zwykle jemy ją na ciepło z kulką lodów waniliowych.

trzpiotka szarlotkaPotrzebne Wam będą:

Ciasto:
– 2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki cukru
– 1 jajko
– 1/3 kostki masła (roztopionej i przestudzonej)
– cukier waniliowy
– 1 mały proszek do pieczenia
– ewentualnie śmietana (jeśli ciasto jest za suche)

Nadzienie:
– 10-12 średnich jabłek (najlepiej kwaskowatych, np. renety)
– 2-3 łyżki cukru (im jabłka słodsze, tym mniej)
– 3 łyżki bułki tartej
– cynamon (wg uznania)

Składniki na ciasto mieszamy, wyrabiamy i wkładamy na 30 min do lodówki. Następnie połową wykładamy brytfankę (posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą) i podpiekamy przez 8 min w 180 st. Jabłka obieramy ze skórki, trzemy na tarce o grubych okach, wyciskamy nadmiar soku, dodajemy pozostałe składniki nadzienia i wszystko mieszamy. Na podpieczone ciasto wykładamy nadzienie, które posypujemy kruszonką z reszty ciasta – ja ścieram na tarce o grubych okach. Wszystko pieczemy w 180 st. przez ok. 40-50 min, tak żeby kruszonka się zarumieniła, a ciasto na spodzie nie było surowe (ja sprawdzam patyczkiem).

———————————————————————————————-

ŚLEDZIK W TOWARZYSTWIE

Przepyszna sałatka śledziowa – idealna na zakrapianą nasiadówkę, gdy gargamelki są u dziadków.

Śledzik w towarzystwie_Majkowe pyszności czwartkowe_2Potrzebne Wam będą:

– 6 płatów śledziowych (warto wymoczyć je przez noc lub zamiast świeżych użyć filetów śledziowych w oleju a la matias, np. Lisnera)
– 5 jaj na twardo
– 6 ogórków konserwowych
– 1 cebula
– pęczek szczypiorku

Sos:
3 łyżki gęstego jogurtu
– 1 łyżka majonezu
– 1 łyżka śmietany
– 5 łyżeczek musztardy francuskiej (z kulkami gorczycy)

Śledzie kroimy w paski, resztę składników w drobną kostkę. Dodajemy sos, mieszamy wszystko i gotowe!

———————————————————————————————-

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz