KWIATY CUKINII – ELEGANCKA PRZYSTAWKA

zdjecie na wejscie_kwiaty cukiniiMajka, jak chyba większość dzieciaków, uwielbia się bawić na świeżym powietrzu. A nasze osiedle jest wprost do tego stworzone. Dwa place zabaw z drabinkami i huśtawkami, boisko do kopania piłki, szumiąca wesoło fontanna, ławeczki i mnóstwo zieleni – żyć nie umierać! Do tego fajna koleżanka, z którą można na przykład otworzyć restaurację czy poszukać skarbów.

– I jak było dziś na podwórku? – pytam pewnego dnia wracającą do domu Majkę. – W co się tym razem bawiłyście?

– W pieska, a potem w tygryska – odpowiada dziewczę moje. – To nasze ulubione zabawy.

– To super! Dlaczego w takim razie masz taką zmarnowaną minę?

– No bo się strasznie zmęczyłam.

– Zabawą? – pytam z niedowierzaniem, bo w głowie mi się nie mieści, że udawanie pieska czy nawet tygryska może być męczące.

– Oj, mamo! Bo ty nic nie rozumiesz! Bawiłyśmy się w pieska i w tygryska i ja ciągle musiałam być panią. I tyle się napaniusiowałam, że chyba mam dość!

Aaa, to przepraszam paniusię bardzo, nie wiedziałam! Gdy byłam dzieckiem, często bawiłam się z przyjaciółką w „panie” albo w „ciotki” i – z tego co pamiętam – zabawa ta specjalnie nas nie męczyła. Widać dzisiejsze młode pokolenie jakoś mało odporne jest. 😉 À propos jednak „paniusiowania”: czy wiecie, że każda szanująca się paniusia przed daniem głównym podaje gościom smakowitą, elegancką przystawkę? I my właśnie taką przystawkę dziś dla Was wyczarujemy.

Majka w oparachGwarantuję, że kwiatami cukinii zachwycą się nie tylko gargamelki, lecz także dorośli. Przepis jest bardzo prosty, ale efekt zaskakujący. To także świetny sposób na przekonanie wszystkich niejadków do skosztowania cukinii – warzywa, które jest bardzo smaczne, niestety w naszym kraju niedoceniane.

krok 1_kwiaty cukiniiPotrzebne Wam będą:

  • 1 średnia cukinia
  • gotowe ciasto francuskie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie, sól
  • serek kanapkowy o smaku śmietankowym
  • foremka do muffinów

Cukinię dokładnie myjemy i razem ze skórką kroimy na cienkie plasterki. To oczywiście zadanie dla nas – dzieciaki niech lepiej ostrym nożem nie wymachują.

krok 2_kwiaty cukinii

Żeby nasze kwiaty dobrze się trzymały, musimy owinąć je gotowym ciastem francuskim. Ciasto rozkładamy na desce. Wręczamy milusińskim tępawy nóż i zlecamy im pokrojenie ciasta na równe, kilkucentymetrowe paski.
Pasek ciasta francuskiego kładziemy na desce i układamy na nim – na zakładkę – plasterki cukinii.
krok 3 i 4 i 5_kwiaty cukinii

krok 6_kwiaty cukinii
Następnie cukinię smarujemy delikatnie oliwą z oliwek oraz posypujemy odrobiną soli i ziołami prowansalskimi – tych ostatnich gargamelkom nie żałujcie, bo zioła są smaczne i zdrowe, a cukinia akurat bardzo je „lubi”.
krok 7_kwiaty cukinii

Teraz najważniejsza część przepisu, czyli zwijanie kwiatów. Niech gargamelki robią to dokładnie i delikatnie, od jednego końca do drugiego, aż z plasterków ułożonych na zakładkę powstanie coś na kształt różyczki.

krok 8 i 9_kwiaty cukiniikrok 10_kwiaty cukinii

Gotowe kwiaty wkładamy do muffinowej foremki i pieczemy w 180ºC, aż cukinia zmięknie, a ciasto w każdym zakamarku się upiecze. Uwaga! Na opakowaniu ciasta francuskiego jest napisane, że powinno się je piec w 200-220ºC. Przy tym akurat przepisie celowo polecamy Wam niższą temperaturę, tak aby ciasto wszędzie się upiekło, a cukinia się nie przypaliła.
krok 11_kwiaty cukinii

Kwiaty cukinii podajemy z serkiem kanapkowym o smaku śmietankowym. Pyszota!
krok 12_kwiaty cukiniiSię Paniusie częstują! 🙂

 KWIATY CUKINII – ELEGANCKA PRZYSTAWKA

2 komentarze

  1. rabarbarowo | | Odpowiedz

    Wyglądają bardzo pysznie 🙂 Lekka i prosta przystawka 🙂

  2. Małgorzata Hert | | Odpowiedz

    Piękne cudeńka. Cieszą nie tylko oczy ale i zapewne podniebienie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *