IDZIE KOMINIARZ PO DRABINIE – CIASTECZKA BROWNIE

Przepisy dla dzieci. Ciasteczka brownie.Majka jest dzieckiem bardzo ambitnym. Jak już do czegoś się zabiera, to tak na sto procent, i albo coś robi na tip-top, albo wcale. To cecha dobra, ale czasami dosyć upierdliwa, bo są sytuacje, w których trudno jej zrozumieć, że człowiek jest tylko człowiekiem i może się pomylić lub coś – mówiąc bez ogródek – totalnie schrzanić.

To Majkowe zaangażowanie dosyć często ujawnia się w szkole i potem w domu przy odrabianiu lekcji. Tak długo dopytuje, docieka, powtarza, aż wszystko opanuje do granic możliwości. Ostatnio na tapecie jest głównie angielski, bo pani w szkole niechcący napomknęła, że w drugim semestrze może im jakąś kartkówkę zrobi. Więc dziewczę moje powtarza słówka rano, wieczór, we dnie, w nocy.

– Rectangle, rectangle, rectangle – podśpiewuje Majka pod prysznicem, a echo niesie się po całym mieszkaniu.

– Rectangle? – pytam zdziwiona, wchodząc do łazienki. – A cóż to takiego jest?

– Trójkąt – odpowiada Majka trochę od niechcenia.

– No coś ty, chyba raczej prostokąt?

– Wiem, wiem, mamuś, tylko cię sprawdzałam.

A to przebiegły gargamelek! Żeby tak matkę na próbę wystawiać! Dobrze, że jeszcze moja głowa taka stara nie jest i co nieco po obcemu rozumie.

Żebym jednak za bardzo z wprawy nie wyszła w szlifowaniu angielskich słówek, postanowiłam namówić Majkę do przygotowania pysznych ciasteczek o obco brzmiącej nazwie, na punkcie których od razu zwariowała cała nasza familia. Tak naprawdę to nieco zmodyfikowany przepis na ciasto czekoladowe, który dostałam kiedyś od koleżanki Marysi.

Ladies and Gentelmen, przed Wami bardzo czekoladowe ciasteczka brownie. Mniam, mniam, mniam!

Przepisy dla dzieci. Ciasteczka browniePotrzebne Wam będą:

  • 350 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 4 łyżki naturalnego kakao
  • ok. 250 g cukru trzcinowego (możecie też użyć ksylitolu, będzie zdrowiej)
  • 5 jaj
  • 5 dużych łyżek płatków migdałów
  • do ozdoby: cukier puder, paluszki z małą zawartością soli

Czekoladę dzielimy na kostki. Dodajemy masło i całość, ciągle mieszając, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy łyżką – tak żeby powstała jednolita masa, bez grudek. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przepisy dla dzieci. Ciasteczka brownie.Do miski wrzucamy jajka i cukier, miksujemy do „białości”.

Przepisy dla dzieci. Ciasteczka brownie.

Płatki migdałowe kruszymy w palcach – to świetna zabawa dla gargamelków. Następnie wrzucamy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.

Przepisy dla dzieci. Ciasteczka brownie.

Ostudzoną masę czekoladową wlewamy do masy jajecznej i całość delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolita ciemnobrązowa masa.

Przepisy dla dzieci. Ciasteczka brownie.

Masę „wylewamy” łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak żeby powstały okrągłe placuszki.

Przepisy dla dzieci. Ciasteczka brownie.

Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 35 minut.

Upieczone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. Drabinę robimy z paluszków: szczebelki przyklejamy za pomocą roztopionej czekolady.

Przepisy dla dzieci. Ciasteczka brownie.

Czekoladowości!

______________________________________________________________________________________________________________

Majka w oparach to nietypowy blog kulinarny.
Mówimy STOP nudzie w kuchni i poza nią.
Majka w dowcipny sposób uczy, jak z dziecinnie prostych przepisów wyczarować coś oryginalnego,
co zaskoczy zarówno największego niejadka jak i wielkiego smakosza.
Śniadanie, obiad, kolacja już nigdy nie będą takie same.
Każdy może gotować. To dziecinnie proste. Ty też to potrafisz.
__________________________________________________________________________________________

„Idzie kominiarz po drabinie – ciasteczka brownie” to jeden z wielu przepisów dla dzieci od Majki w oparach.

Poznaj także inne przepisy na coś słodkiego dla najmłodszych i nie tylko:

„Jeże atakują”, „On zimny, ona gorąca”, „Domowe lody dla ochłody”, „Czekoladowa fantazja”, „Smakowity zwierzyniec”, „Daktylowe regaty”.

JEŻE ATAKUJĄ

ON ZIMNY, ONA GORĄCA – SMAŻONE LODY W CHRUPIĄCEJ PANIERCE

DOMOWE LODY DLA OCHŁODY

 IDZIE KOMINIARZ PO DRABINIE – CIASTECZKA BROWNIE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *