DOMOWE LODY DLA OCHŁODY

zdjecie na wejscie_domowe lody dla ochlodyMiniony weekend spędziłyśmy z Majką na poważnych rozmowach o życiu i w ogóle. 😉 Podczas tych rozmów dotarło do mnie, że moje małe dziecię już takie małe nie jest i kitu się jej wcisnąć nie da.

– Każdy ma jakąś mamę – stwierdzam w trakcie rozmowy i wydaje mi się, że jest to prawda tak oczywista, że trudno z nią dyskutować.

– Oj, coś chyba oszukujesz – zbija mnie z pantałyku Majka. – Moim zdaniem pluszaki jednak mamy nie mają.

– Skąd wiesz, może mają? – A co mi tam, w końcu jedno małe kłamstwo jeszcze nikomu nie zaszkodziło. – Przecież każdego ktoś kiedyś urodził – brnę dalej w te bzdury.

– Oj, mamo, mamo, pluszaków się nie rodzi. Pluszaki się produkuje. A produkcja to nie urodzenie, mam rację?

Masz, masz, dziecko drogie! Chyba się trochę zbłaźniłam. 😉 Zamiast więc wygadywać głupoty, zabiorę się za coś pożytecznego, np. produkcję domowych lodów.

Majka w oparachPomysł wziął się od Majkowej miłości do lodów o wdzięcznej nazwie „Kaktus”. Dziewczę moje zwariowało na ich punkcie i prawie codziennie jęczało, żeby jej takie kupić. Ponieważ jednak nie w każdym sklepie te akurat lody mają, postanowiłam, że Kaktusy zrobię sama – będzie nie tylko ekonomiczniej, ale i zdecydowanie zdrowiej.

krok 1_domowe lody dla ochlodyPotrzebne Wam będą:

• ok. 4 szt. dojrzałego kiwi
• 4 garście dojrzałych, słodkich truskawek
• 2 duże pomarańcze
• 1 dojrzałe mango
• foremki do lodów (lub kubeczki po jogurtach i drewniane/plastikowe patyczki)

Przepis na domowe Kaktusy jest tak prosty, że praktycznie ogranicza się do kilku czynności: obrania i pokrojenia owoców, zmiksowania ich i wlania warstwami do foremek.

Na pierwszy ogień idzie kiwi: obieramy je ze skórki, kroimy i blendujemy. Gdy będzie już w postaci płynnej, wlewamy do foremki na ok. 1/3. O ile z obieraniem dzieciorki mogą sobie nie dać rady, o tyle z resztą zadania poradzą sobie bezbłędnie – no, może przy blendowaniu będziecie musieli im trochę pomóc, żeby nie zatrzaskały siebie i wszystkiego wokół. 😉
krok 2 i 3 i 4_domowe lody dla ochlody

Foremki wypełnione do 1/3 zblendowanym kiwi wkładamy na ok. 40 min do zamrażalnika, żeby się trochę zmroziły – w przeciwnym razie owocowe „masy” zleją się i Kaktusy z nich będą marne.
krok 5_domowe lody dla ochlody

Drugą warstwę lodów robimy z truskawek – kroimy, blendujemy, wlewamy na zmrożoną warstwę kiwi i znów wkładamy na ok. 40 min do zamrażalnika.
krok 6 i 7 i 8_domowe lody dla ochlody

Ostatnia warstwa domowych Kaktusów musi być żółta – możecie ją zrobić z pomarańczy albo mango. Obieramy owoc, kroimy, blendujemy i wypełniamy foremki do końca.
krok 9_10_domowe lody dla ochlody

 

krok 11_12_domowe lody dla ochlodyZamykamy foremki i wkładamy do zamrażalnika, najlepiej na całą noc. Uwaga! Jeśli chcecie, żeby lody dobrze wyciągały się z foremek, wyjmijcie je chwilkę wcześniej z zamrażalnika. Możecie też na kilka sekund zanurzyć foremki w ciepłej wodzie.
krok 13_domowe lody dla ochlody
Nasze domowe lody wyglądają tak i są naprawdę pycha!
krok 14_domowe lody dla ochlody

No to po Kaktusie! Smacznego!

PS Za użyczenie foremek do lodów serdecznie dziękujemy Ani Kosmali.

Zapisz

Zapisz

 DOMOWE LODY DLA OCHŁODY

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *