CHRUPIĄCE DOMINO – BATONIKI MUSLI

Przepisy dla dzieci. Batoniki musli.Naoglądało się ostatnio dziewczę moje programów kulinarnych i teraz codziennie mi w domu chojrakuje. To, że lubi pomagać w kuchni, a nawet sama coś upichcić, wiem, odkąd skończyła trzy lata, ale teraz – mądrzejsza o te wszystkie mądrości, którymi zasypują nas popularni kucharze niemal na każdym kanale – zaczęła zaglądać mi do garów, a nawet oceniać i krytykować. Jak przystało na matkę wariatkę, postanowiłam się tym nie przejmować i spokojnie robić swoje. Przyszło mi jednak do głowy, że to jej ocenianie mogłabym w sumie wykorzystać.

Majka – jak już kiedyś pisałam – nie za bardzo lubi jadać śniadania. Wymyśliłam więc, że rano będzie nie Majką, ale Magdą Gessler, która przychodzi do mojej restauracji, zjada podane danie, a potem wystawia ocenę.

– No i jak, pani Magdo – pytam Majkę z wypiekami na twarzy. – Smakował pani mój dzisiejszy superomlet?

– Niezły był nawet, niezły, nie powiem – odpowiada Majka, zmieniając głos i zarzucając włosami niczym prawdziwa Magda G.

– To ile gwiazdek przyzna mi pani tym razem?

– Myślę, że dwie.

– Tylko dwie? – Jestem trochę zawiedziona. – A ja się tak bardzo starałam!

– Paniusiu kochana, proszę nie marudzić! Bo zaraz jedną pani skreślę!

Ok, ok, już się nie odzywam. Zresztą sama chciałam, to mam. Całe szczęście, że to tylko moja Majka, a nie prawdziwa Magda G., bo jej krytyki to bym chyba nie przeżyła.

No dobra, omlet jakoś specjalnie mojej prywatnej Magdy Gessler nie zachwycił, ale moje domowe batoniki musli zrobiły na niej tak piorunujące wrażenie, że ich przygotowanie musiałyśmy razem powtórzyć. Zakasałyśmy więc rękawy i ruszyłyśmy do roboty. Tak oto powstało chrupiące domino z wyłącznie zdrowych składników. To idealna przekąska do szkoły i doskonały zamiennik batonów pełnych cukru.

Jak zrobić batoniki musli?

Przepisy dla dzieci. Batoniki musli.Potrzebne Wam będą:

  • kubek płatków owsianych
  • filiżanka płatków żytnich ekspandowanych (do kupienia np. w Lidlu)
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka suszonej żurawiny (najlepiej słodzonej sokiem jabłkowym)
  • 2 łyżki orzechów i rodzynek
  • 4-5 łyżek dobrego miodu
  • ewentualnie: gorzka czekolada (70%)

Do miski wrzucamy: płatki owsiane, żytnie, sezam, wiórki, płatki migdałów i jaglane.

Przepisy dla dzieci. Batoniki musli.Przepisy dla dzieci. Batoniki musli.Przepisy dla dzieci. Batoniki musli.

Żurawinę kroimy na pół i dodajemy do reszty składników. Następnie wrzucamy pestki dyni.

Przepisy dla dzieci. Batoniki musli.

Orzechy i rodzynki siekamy na drobno – my wrzuciłyśmy je do naszego niezawodnego urządzenia siekającego – i dodajemy do reszty składników.

Przepisy dla dzieci. Batoniki musli.Przepisy dla dzieci. Batoniki musli.

Miód podgrzewamy w rondelku i jeszcze ciepły wlewamy do suchych składników. Wszystko dokładnie mieszamy. Uwaga! Żeby batoniki się potem nie rozlatywały, masa powinna być kleista, tak żeby suche składniki mogły się ze sobą połączyć. Jeśli po wymieszaniu uznacie, że masa za słabo się klei, dodajcie więcej miodu.

Przepisy dla dzieci. Batoniki musli.Przepisy dla dzieci. Batoniki musli.

Masę przekładamy do brytfanki keksówki i dokładnie przyklepujemy.

Przepisy dla dzieci. Batoniki musli.

Uwaga! Batoniki wychodzą zdecydowanie lepsze (i lepiej się kroją), jeśli warstwa w brytfance nie jest zbyt gruba – masę możecie podzielić na dwie części.

Brytfankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy ok. 20 min. Następnie odstawiamy do wystygnięcia, a gdy już będzie chłodna, wstawiamy na godzinę do zamrażalnika – dzięki temu łatwiej będzie pokroić batoniki.

Pokrojone batoniki możemy polać z jednej strony rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą – odstawiamy do zastygnięcia.

Przepisy dla dzieci. Batoniki musli.

A oto nasze smakowite domino – białe kropki zrobiłyśmy z jogurtu naturalnego.

Przepisy dla dzieci. Batoniki musli.

No to siup i chrup!

________________________________________________________________________________________

Majka w oparach to nietypowy blog kulinarny.
Mówimy STOP nudzie w kuchni i poza nią.
Majka w dowcipny sposób uczy, jak z dziecinnie prostych przepisów wyczarować coś oryginalnego,
co zaskoczy zarówno największego niejadka jak i wielkiego smakosza.
Śniadanie, obiad, kolacja już nigdy nie będą takie same.
Każdy może gotować. To dziecinnie proste. Ty też to potrafisz.
__________________________________________________________________________________________

„Chrupiące domino – batoniki musli” to jeden z wielu przepisów dla dzieci od Majki w oparach.

Poznaj także inne przepisy na coś słodkiego dla najmłodszych i nie tylko:
„Idzie kominiarz po drabinie – ciasteczka brownie”„Jeże atakują”, „On zimny, ona gorąca”, „Domowe lody dla ochłody”, „Czekoladowa fantazja”, „Smakowity zwierzyniec”, „Daktylowe regaty”.

IDZIE KOMINIARZ PO DRABINIE – CIASTECZKA BROWNIE

JEŻE ATAKUJĄ

ON ZIMNY, ONA GORĄCA – SMAŻONE LODY W CHRUPIĄCEJ PANIERCE

DOMOWE LODY DLA OCHŁODY

 CHRUPIĄCE DOMINO – BATONIKI MUSLI

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *